PREZIDENT: S americkými kongresmanmi hovoril aj o stave v slovenskej justícii

02.07.2012 Bratislava

Bratislava 2. júla (TASR) - Úroveň vymožiteľnosti práva či súdne prieťahy na Slovensku boli témami dnešného rokovania delegácie Snemovne reprezentantov Kongresu USA s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

"Americkým podnikateľom na Slovensku záleží na tom, aby súdny systém bol transparentný, spoľahlivý a oni sa mohli spoľahnúť na to, že bude robiť svoju prácu efektívne. V tejto oblasti je isté znepokojenie," povedal po stretnutí pre TASR William Shuster, člen Výboru pre dopravu a infraštruktúru americkej snemovne. Vymožiteľnosť práva a boj s korupciou sú podľa neho dôležité pre prilákanie amerických investorov.

Americká delegácia v tejto oblasti našla u prezidenta SR pochopenie. Gašparovič im vysvetlil, že Slovensko má dostatočne kvalitnú legislatívu, no zaostáva v jej realizácii v praxi. Amerických politikov pritom informoval aj o zmenách, ktoré v tejto oblasti pripravuje kabinet Roberta Fica (Smer-SD). "Vo všetkých týchto oblastiach sa prijímajú opatrenia a som presvedčený, že vláde sa podarí v súdnictve dosiahnuť pozitívnu zmenu," uviedol prezident SR.

Predstavitelia kongresu hovorili s Gašparovičom aj o ekonomickej spolupráci a jej prehĺbení. Nevyhli sa ani téme vojenskej spolupráce. Americkí predstavitelia vysoko ocenili prínos slovenských ozbrojených síl v zahraničí a najmä v operácii ISAF v Afganistane. SR má v súčasnosti v tejto krajine nasadených 344 vojakov. "Slovensko je veľmi spoľahlivý partner v NATO. Slovenské EOD tímy a najmä špeciálne jednotky robia čoraz viac a viac, čo je významným prínosom pre našu misiu v Afganistane... Keď Slovensko vyšle do tejto krajiny niečo vyše 300 vojakov, je to akoby USA vyslalo 20.000 vojakov," povedal Shuster.
 

Vyberte región